Oldalak

csütörtök

Mega drop down menu - hogyan legyen jó

Nagy mennyiségű strukturált adat gyors áttekintésére kiváló elem. Nagyon könnyű viszont melléfogni. Tipikusan rossz működés a menüpontok horizontális ABC sorrendbe rendezése.
Erre példa a hulu.com oldal, ahol a csatornák tematikus csoportosítása helyett egy menülenyílóban azok horizontális ABC rendben történő felsorolását választották. Mivel tudjuk, hogy a felhasználók alapvetően scan üzemmódban néznek, egy-egy weboldalt, és felülről lefelé irányultan, ez azt eredményezi, hogy olyan eredményeket kapnak: All, Classics, Health and Wellness, Reality and Game shows. Teljesen értelmetlen csoportosítás.


Hogyan csináljuk jól? 
1. csoportosítsuk a tartalmakat elég nagy egységekbe ahhoz, hogy legyen releváns tartalom. Kevesebb tartalomhoz (+/- 7 item), vagy egysíkú tartalom eseetén egy sima menü elég.

2. Legyen sokrétű a megjelenítendő tartalom.
Erre lesz jó példa az új iWiW. A megújulás egyik eleme, hogy a fontosabb tartalmak menü-lenyílók alá vannak csoportosítva.
A különböző csoportosításokhoz többféle tartalmak tartoznak. Egyik ilyen kiemelt menü a Képek.
Itt a tartalom egyik ága folyamatosan frissülő képek minijeit tartalmazza. Tehát mindig friss és releváns. A másik kiemelt egység pedig azonnal a képfelöltés. Rögtön kiválaszthatjuk, hogy melyik albumba töltjük a képet.

 Egy másik jó példa ugyanonnan:



Itt rögtön megtalálható a topik indítása, a releváns topikok listája, ahonnan lehet mazsolázni, illetve a kedvencek, hogy gyorsan elérjük azt amit leggyakrabban használunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése