Oldalak

szombat

Morzsák a neten

Van egy régóta ismeretes és használt, a navigációt nagyban elősegítő eszköz, amit az angolszász világban Breadcrumb trail-nek hívnak. Eredete a Jancsi és Juliska által elszórt kenyérmorzsák...

Arra szolgál, hogy jelezze a usernek, hogy az adott site struktúráján belül éppen hol tartózkodik. Teheti ezt háromféleképpen.

1. Klasszikus - amikor a site hierarchiáján belüli helyzetet mutatja
2. Elérési út alapján - ilyenkor a megtett lépések látszanak ebben a sorban. Alapvetően ez a második verzió nem túl sok segítség, hiszen a lépéseinket a Back gombbal is simán megtehetjük újra, visszafelé.
3. Címke - sokan ide sorolják a címkézést is, hiszen egy adott tartalom struktúrában való pozicionálására szolgál az is.


Aminek a legtöbb haszna van, az a klasszikus verzió. Főleg annak fényében, hogy manapság a userek nagy tömege keresőkön keresztül landol egy-egy oldalon.

Előnyei
- megmutatja a felhasználónak, hogy pillanatnyilag a hierarchia mely pontján tartózkodik - könnyeben tud(hat) dönteni a további lépéseiről
- könnyű a szintek megugrása - a designból nem mindig egyértelmű, hogy hogyan lehet egy-két szinttel feljebb jutni...
- jól ismert navigációs eljárás a való világból (Ariadné fonalától kezdve az említett meseszereplőkig), tehát a használata a felhasználóknak nem okoz problémát (ezt a Nielsen Group és mások által végzett kutatások is bizonyították)
- kevés helyet foglalnak
- az idők folyamán nem változott a design - mindig a bal oldalon, a hierarchia csúcsán elhelyezkedő elemtől, jobbra haladva a jelenlegi pozícióig mutatja a szinteket

Hol helyezkedjen el ez a sor?
Voltak kísérletek, hogy az oldal legtetejére tegyék. Meglepő módon nem váltak be. Többek közt azért, mert vizuálisan is kiemelték az oldalból, tehát az a kapcsolat, hogy ez a kis valami nekem az _oldal_ navigációjában fog segíteni nem jött létre. Másrészről az oldal tetején elhelyezkedő, nem szervesen, informatívan az oldalhoz kapcsolódó elemeket hajlamosak vagyunk simán reklámként értelmezni és átsiklani felette.

Legjobb helyen még mindig a főmenü (címsor) alatt, illetve a tartalmi rész bal felső sarkában van.
Kutatások alapján a címsor alatti morzsasort (bocs :)) majd 2,5x annyian használták, mint az oldal legtetejére helyezettet.

Azonban nem szabad elfelejteni: ez csak egy kiegészítő navigációs forma. Segítség, nem pedig egy alaposan átgondolt és jól megtervezett navigációt kiváltó eszköz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése