Oldalak

csütörtök

Keresés dominált információgyűjtés

Megfigyelhetjük, hogy egyre inkább a nagyon célzott tartalmakat kínáló site-ok dominálnak. A keresések folyományaként nem böngésszük végig a site-oakt, hanem valahova -a keresés eredményeképp- bepottyanunk, majd ha a feladatot elvégeztük akkor választunk:
  1. tovább maradunk
  2. visszamegyünk a keresési eredményekhez és tovább ugrálunk
  3. megtaláltuk amit akartunk, teljesen mást kezdünk csinálni

    Öt évvel ezelőtt a felhasználók 88%-a keresőmotort indított el amikor egy új elvégzendő feladatot kapott (Nielsen Group).
    Ez előtt a keresés céljaaz információ begyűjtése mellett egy-egy megtalált website feltérképezése, böngészése volt. Ma már ez is nagyon megváltozott: a felhasználók az információ kinyerése után nem bogarásznak tovább, nem érdekli őket az "egész". A keresett téma morzsáit rakosgatják össze. Éppen ezért sok a kontextusból kiragadott információ, amit a felhasználó a saját többi morzsája közé beilleszt, szintetizál. Azonban a teljes kép már egészen más lesz. És ebben a folyamatban elvész a Honnan fontossága.

    Szintén a Nielsen Group kutatásaiból tudjuk, hogy minél könnyebb megtalálni az információ helyét annál kevesebb időt fognak az emberek ott eltölteni.

    Végeredményben, mint felhasználó ez kifejezetten jó, hiszen borzasztó egyszerűen tudok bármiről információt gyűjteni. Azonban az egyes site-oknak ez eléggé rosz hír. (az e-kereskedelemmel foglalkozó site-ok kivételt képeznek)
    2004-ben a következő tanácsok hangzottak el:
    • ne az egyedi látogatásokat mérjük, hanem a húséges látogatókat
    • kínáljunk egy szúk szegmensben mély tartalmat és ezt jól megírt, csalogató fejlécekben kommunikáljuk
    • használjuk mélyebbre mutató linkeket: lásd még vagy az oldal alján elhelyezett -akár a fizetős szolgáltatásra mutató- link
    • a tényeknél többet és egyedibben, saját nézőpontból mondjunk. A felhasználók értékelni fogják az egyedi stílust és visszajönnek később is
    • legyen lehetőség hírlevélre történő feliratkozásra 

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése