Oldalak

csütörtök

Használhatóság

Valószínúleg senki nem fog velem ellenkezni amikor azt mondom, hogy borzasztó fontos, hogy egy site könnyen használható legyen és a közölni kívánt információ nagymértékben átmenjen.
Lényegében az internet is "csak egy" kommunikációs eszköz. Azonban a felhasználók célja ma már radikálisan megváltozott. Egyrészről az információra még jobban szükségük van, még könnyebben és még kevesebb energiabefektetéssel akarnak hozzáférni, másrészről pedig közösségi élményt is elvárnak már nagyon sok esetben.
De menjünk sorba. Maradjunk még az információnál.


Bár elcsépelt, de igaz, hogy a felgyorsult -tegyük hozzá, mihez képest?- világunkban az információ megtalálására és befogadására fordított idő jelentősen csökkent. Mivel a keresőkbe elég a keresett kifejezést beírni és a találatok között böngészni egészen újszerű az élmény. A kilncvenes években, de még akár az évtized elején is a felhasználók böngésztek, nézelődtek és websiteokon található linkeken keresztük navigáltak olyan oldalakra ami feltételezhetően őket érdeklő tartalommal bírt.

Aztán jöttek a linkgyűjtemények. Praktikus és hasnzos. Azonban elvette a böngészés, a felfedezés örömét, mivel tálcán kínálta az információhoz kapcsolódó oldalakat. Egyrészről ez valaki más preferenciarendszerét tükrözte, másrészről megfosztott a felfedezés örömétől. Persze mondhatjátok, hogy a felfedezés örömére nincs idő. Lehet. De a felfedezés magába foglalja a kutatást, elemzést és a folyamatos tanulást is. Ezek pedig pont olyan kompetenciák amikre mostanában nagy hangsúly kerül.  Mindezekmellett a linkgyűjtemények remek kiindulási pontot nyújthatnak.

A keresőmotorok felívelése abból az igényből jött létre, hogy a felhasználóknak már nem volt elég a más szempontjai alapján válogatott szúk tartalom nézegetése, hanem elkezdtek elvágyódni a "dobozból", kinézni a "nagyvilágba". A keresők használata már sokkal közelebb van a valódi kutatás-elemzés-tanulás folyamatához.
Itt több szálon lehet elindulni:
  1. a keresőmotorok manipuláltsága és a valódi információk megszerzésének módja
  2. a keresési szintaxisok megtanulása, ráérzés, kutatási technikák
  3. a saját környezet kialakítása - myXXXX - mikrokörnyezet, ahol biztonságban mozgunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése