Oldalak

péntek

Kritikus útvonal - Critical path

A kritikus út tervezése a közepes és nagyobb projektek (szerintem) elengedhetetlen része. Már egy komplexebb weboldal/háttérfunkciókkal rendelkező rendszer esetén is jó szolgálatot tehet.
Miért hasznos? Segít átlátni, hogy mik azok a feladatok melyek csúszása esetén az egész projekt veszélybe kerülhet. Segít definiálni, hogy mely taskok azok amikre nagyon kell figyelni és a legkissebb eltérés esetén azonnal korrigálni kell (pl. plussz erőforrások allokálásával, vagy scope módosítással). Saját tapasztalat, hogy a kritikus útvonal megtervézese nagyban segíti a munkát és könnyebben felismerhetővé teszi a problémás, vagy potenciálisan problémás pontokat. Kiegészítve egy kiskockázatelemzéssel nagyobb projekteknél az egyik leghatékonyabb tervezési módszer.
Nézzük akkor a medvét....


Maga a módszer elég egyszerű. Kell, hogy legyen egy projekt tervünk, lebontva taskokra (wbs - work breakdown structure), legyen egy időtartam tervezetünk és nem árt az erőforrásokat is allokálni már. Amikor mindez kész, megnézzük, hogy mely feladatok azok, melyek nélkül nem tudunk a projektben tovább haladni.
Példa - egy egyszerű CRM rendszer, webes kimenettel. Fázisok bontva mik a kritikus lépések?
Tervezési fázisban:
  • az igények felmérése
  • a követelmény és/vagy funkcionális specifikáció
Terveink szerint egy keretrendszert kell megalkotni, amibe modulárisan illesztjük majd be a CRM rendszer tervezett funkcióit.

Tehát a kritikus részek, pl.:
  • a keretrendszer kialakítása
  • a törzsadat kezelési modul
  • a webes output elkészítése
  • az ügyféllel egyeztetve ki lehet emelni modulokat, amelyek kritikusnak minősülnek - üzleti szempontból

    Milyen szempontok alapján választjuk ki, hogy a feladatok közül mik a kritikusak és mik nem?
    Elsődleges döntési szempont, hogy tudunk-e tovább haladni akkor, ha az adott task még nincs kész. Ha erre a válasz igen, akkor nem kritikus. Ha nemleges a válasz akkor kiritus feladattal állunk szembe.

    Első körben jelöljük be a kritikus taskokat a wbs-ben. Még ne rendezzük őket sorba, csak válogassuk ki. Gondosan mérlegeljünk. A taskok között szerepelhetnek olyanok amik fontosak, de mégsem kritikusak. Ilyesmi lehet például a Súgó megírása. Jelen projektben ez fontos, de nem kritikus. Vagy a jogosultság kezelés: az egyik legfontosabb a projekt szempontjából, de mégsem kritikus. Hiszen egy jól megtervezett keretrendszerben a jogosultságkezelés csak egy modul. Attól, hogy az nincs készen, még simán működhet a rendszer, vagy lehet más modulokat fejleszteni. Tehát ha ráépülnek más taskok, akkor az jó eséllyel lesz a kritikus útvonal része is - amolyan ökölszabály ez, nem alapigazság!

    Ha megvannak a kritikus feladatok, akkor azokat sorba kell rendezni. Szinte bármilyen pm software használata esetén ez már magától megtörténik, mivel a wbs lebontásban jelölgettünk. Ha még papiron dolgozunk (pl. házi feladat keretében :)) akkor se felejtsük ki a helyes sorrend felálítását.

    Tipp: Érdemes egy külön lapra csak a kritikus útvonal elemeit ábrázolni és bejelölni nagy piros számokkal a tervezett ellenörzési pontokat.

    Vannak esetek amikor nem csak egy kritikus útvonal van egy projektben, hanem akár kettő vagy több. Több kritikus útvonal esetén is ki kell jelölni a fő útvonalat, és rangsorolni a többit. Ha egy nem a végletekig komplex projectben sok a kritikus útvonalra eső taskok száma akkor érdemes újra végiggondolni, hogy biztos jól válogattunk-e.

    Folytatás: hogyan figyeljünk a kritikus feladatokra és mit tegyünk ha az útvonal veszélyben van.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése