Oldalak

kedd

(IN)Konzisztencia

Vannak apróságok, amik szerintem az ergonómia, a tényleges használhatóság alapjait adják meg. Ilyen a nemrég említett tab sorrend, a menük pixel pontos elhelyezése, a controlok szintén pixel pontos helyzete és a konzisztencia (meg més sok egyéb is :)).
Ezt az egy kis szót nagyon sokféle értelemben lehet használni. Nagyvonalakban a következő témakörök lehetnének eme szó kapcsán:
  • vizuális konzisztencia
  • kommunikációs konzisztencia
  • logikai konzisztencia
  • funkcionális konzisztencia
Én most a funkcionális verzióra szeretnék csak kitérni (példákkal, illusztrációval), majd máskor a többire is....

Bár alapvetésnek tűnik a gondolat, a megvalósítás a mai napig nagyon döcögős, és nem csak itthon...

Funkcionális konzisztencia alatt azt érjük amikor az adott oldalon vagy programon belül az azonos funkciók azonos módon működnek. Egy funkciót nem a neve határoz meg elsősorban, hanem, hogy "mit csinál". Tehát attól, hogy egy oldalon a régebbi bejegyzéseket is előhozó link/gomb neve más (mert az egyik oldal a hírek, a másik a termékek pl.) attól még a funkció ugyanaz. Tehát joggal várhatná az ember, hogy ugyanúgy működjenek!

Mikor tervezünk egy oldalt/programot, akkor a tervezés során nemcsak annak a logikájára kell figyelnünk, hanem a járulékos dologkra is: Érdemes külön listában vezetni a csoportosított funkciókat, illetve azok variánsait. Ez a lista lehet magunknak egy kis excel, papírdarab... vagy komplex rendszereknél a specifikáció részét kellene, hogy képezze és a variánsok mellett esetleg a fejlesztők által használt controll neve is szerepelhetne benne. Hamarabb kibukik a lista készítésekor ha hasonló feladaokat más-más kontrolokkal akarnak megoldani a fejlesztők.

Ugyanakkor fontos arra is figyelni, hogy a nagy egyszerűsítési törekvésben ne öntsük ki a vízzel a gyereket is. Gondoljuk át, hogy az adott funkció tényleg megegyezik-e azzal amihez hozzá akarjuk csapni és tényleg jó-e az a kontroll hozzá amit már máshol is használunk? Olyan szempontokat is nézzünk, hogy vajon a jövőben ezt a funkciót ezen az adott helyen merre lehet/akarhatják majd bővíteni? Alkalmas ez a kontroll a testreszabásra, bővítésre, ....?

Ha a válasz valamelyikre is nem, akkor új kontroll kell. Viszont akkor ez legyen jól lekommunikálva -- valami más jól megkülönböztethető nevet adjunk neki. Mondjuk egy komplexebb program esetében ha van tutorial, handbook,... akkor ott feltétlen jelezzük!

Van két teljesen friss példám is, újfent a facebook-ról. Az egyik leghypoltabb application mostanság a neten és még bizony ott is bőven vannak ergonómiai hibák.

1. Ez elég gyakori hiba máshol is.... Helyszín: Facebook -- Page -- Edit page
Itt szerkeszthetem az oldalamra vontakozó dolgokat.
Az oldalon a beállítások csoportosítva vannak. Általános beállítások, a falamra vontkozóak, stb....
A általános beállítások elvégzése után a rendszer megkér, hogy azokat érvényesítsem egy save changes gombra kattintással. 
A többinél gomb sincs.
El kellene dönteni melyik verziót szeretnék...



2. Még mindig facebook, de szintén nagyon jellemző hiba.
A főoldalamon vagy falamon ha elértem az oldal aljára ott található egy older posts link. Ha rákattintok akkor elkezd tölteni, majd az oldal moccantása nélkül, annak aljára betölti a régebbi bejegyzéseket. Ez eddig hibátlan.
Elmegyek a Notes oldalamra. Ott az oldal alján van a See more notes. Ha erre kattintok akkor viszont az egész oldal újratöltődik és a legtetejére felugrik. Tehát kezdhetem keresni, hogy hol is tartottam, mit olvastam már el, mit még nem.
Egyrészről ez önmagában is hiba. Másrészről viszont ez a két funkció a user szempontjából azonos, tehát azonosan is kellene működnie.
Mindkét esetben a régebbi bejegyzéseket akarom látni. A usertől ne várjuk el (főleg, hogy nem IT professionals a célközönség), hogy nekik számítson, hogy az most notes vagy post típusú bejegyzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése