Oldalak

szombat

Tab sorrend példával

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy funkcionális website-on mennyire fontosak az apró részletek is! Ilyen részlet a tab sorrend. Az egyik legelhanyagoltabb szegmens, pedig az advanced userek gyakran nem egérrel, hanem billentyűzettel haladnak, így kissebb mozgást kell megtennie a kéznek. Tehát időt és energiát spórolunk vele.

Az advanced user kiszolgálása több szempontból is szükséges. Nemcsak mert ő lesz az aki visszajön, de talán nála van a legnagyobb esély, hogy különféle word-of-mouth módszerekkel hírünket vigye. Tehát vele nem packázunk :) Ráadásul ő lehet az aki ötleteit esetleg megosztja és ilyen módon hosszú távon a fejlesztést segítheti.

Gyakori hiba, hogy a tab-ok sorrendje nem követi a képernyőn elhelyezett controlok használatának logikai sorrendjét. Erre példa a Sztaki szótára.

A képernyőn a control-ok sorrendje az alábbi képen látható:


Mit várok: beírom a szót, shift+tab és kiválasztom a nyelvet, majd tabokkal megadom a keresést szűkítő/pontosító paramétereket: egyezés típusa, kiejtésre vonatkozó info, kis/nagybetű figyelembevétele, ékezet számítson-e, táblázatban kérem, és kérek-e jelnyelvi jeleket. Majd ezután jöhet a KERESÉS!

Ezzel szemben a következőket kapom:

nyelvválasztás --> szó beírása --> keresés ikon --> keresés szó --> + új szó --> egyezéstípus drop down box

Itt pedig elvesztem a fonalat, a következő tabbal valahova eltűnik a kurzor! Pedig nem is, csak lemegy az oldal tartalmi részében és az ott lévő linkeken mehetek végig a tabokkal. Miért? Még be akarom állítani a szűkítő paramétereket! De azért nézem tovább mi történik ha tabolok:

jönnek a webmester, impresszuk lábjegyzet linkek.
Majd újabb meglepetés, kurzor el, én meg vadászom szorgalmason hol lehet....
Megvan! Felugrott a bal menüsáv első elemére és ott is szépen megy lefelé sorban ahogy nyomkodom a tabot.

Ezután jön a jobb oldal: a reklámokon zongorázom a tabbal - mivel itt nem látszik a link "kerete", csak a böngésző láblécében mutatott url-ek alapján jövök rá hol vagyok.... Itt már azért a morcosságom kezd kiütközni az arcomra szerintem.... A szűkítő feltételek még sehol....

Megint ugrás: a böngészőbe beírhatom az url-t... mi van? Miért mennék el?

Csak miután már 1-2 perce vadul tabozok AKKOR jönnek a kis/nagybetű nem számít, az ékezet nem számít, a táblázat készítése, és a jelnyelvi jelek checkboxok.

Kedves Urak ott a Sztakiban!
Lenne még munka, nem kéne elhanyagolni a részleteket!
El tudom képzelni, hogy a userek többsége nem akar paramétereket beállítani. De mégis... a legvégére tenni a tabsorrendnek??

Elvárt tab sorrend a következő lehetne - sima lineáris alapon:
Nyelvválasztás - szó beírása - (itt akár át is ugorhatna a KERESÉS gombra) - egyezés típusa - kiejtés opció - a checlboxok felntől lefelé sorban - (KERESÉS)

De lehetne az alapján is beállítani a tab sorrendet, hogy a userek milyen gyakorisággal választanak paramétereket. Én speciel az ékezet beállítási és a táblázatos checkboxot szoktam átállítani, mást nem. Nekem tehát a szó beírása utáni tab ezekre kellene ugorjon. Nyilván én csak egy vagyok a nagyon sok felhasználóból és nem rám kell szabni a dolgokat :)

Viszont, lévén régebbi fejlesztés, most már komoly használati statisztikák lehetnek. Nem ártana ezeket a statisztikákat elemezni ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése