Oldalak

szerda

ibaby

Adott egy probléma: a gyerekek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve és a szülők egyre jobban azt érzik, hogy meg kell védeniúk a gyerekeket a külvilágtól, óvni kell őket mindenáron. A mindenáronhoz most már a technológia is készen áll. Nem akarok azon polemizálni, hogy ez a szemlélet mennyire jó vagy rossz, végülis mindegy. Én nem vagyok egy túlféltős anyuka, felőlem mehet amerre lát, felfedezhet és zakózhat akkorákat, h a föld beleremeg :) Mi sem tettünk másképp. Viszont a túlféltős, enyhén paranoid szülők kezébe adták a gyártók az ibaby készüléket.





Röviden a funkciókról: lehet hívni és sms-ezni, le lehet kérni a gyerek pozícióját, bele lehet távhallgatni abba mit csinál éppen a gyerek...  A gyerek pedig telefonálhat a 4 megadott számnak, sms-t küldhet, riasztást adhat le... Valamiért megintcsak orwell jár az eszemben.... Ha paranoid anyuka lennék azt mondanám szuperjó készülék. Maximálisan alkalmas a gyerekem megfigyelésére és lehallgatására. A bizalomról most akkor inkább ne ejtsünk szót....

A forma.
Nagyon formás készülék. Nem túl vékony, kevés gomb van rajta,...
Viszont nem értem, hogy ha potenciálisan olvasni még nem tudó gyerekeknek -is- találták ki, akkor a gombokon lévő ikonok miért nem lehetnek egyérteműbbek?
A hívás felvételére szolgáló gomb teljesen rendben van. A hívás elutasítás gomb nekem túl kedves, de mivel a szine rendben, megjegyezhető. Viszont a pánik gomb nekem nem tetszik. Nem egyértelmű az ikon.
A szám gomboknál pedig simán lehetett volna valamilyen vizuális módszerrel is ábrázolni a számokat, pl. annyi pötty/mancs, ahányas számú a gomb. Egy kisgyereknek a mi általunk logikusnak és természetesnek vett balról jobbra, és fentről lefele haladó olvasás még nem default.
Talán még szerencsésebb lett volna egy olyan design, amiben a gombok cserelhetőek és van a készletben Apa gomb, Anya gomb, stb... más-más ikonokkal rajta. Azzal könnyebb lenne megjegyeznie, hogy melyik gomb kinek a felhívására szolgál.

Nagy általánosságban nekem még a formájával van bajom. Egy semlegesebb, semmire sem hajazó (pl. hello kitty-re vagy pokemon-ra) formavilág szerintem szerencsésebb lett volna. Hatalmas a versengés a formai dolgokban már a gyerekek között is: milyen nadrágban van, milyen tolla van, milyen színű az akármilyenkacatjat :) (nem új jelenség, nálunk is ugyanez volt :)) Egy ennyire gyerekes design lehet, hogy ciki lesz....

A szülők egyik legnagyobb parája a "ugye nem rabolták el a gyerekem" pusztán mert 2 percet késik a büdös kölök. Eddig ezt gps alapú követéssel lehetett legkönnyebben megoldani, viszont ahhoz általában nagyobb tudású telefon szükséges. Tehát a szülők paranoidsága kordában volt tartva. Most viszont relatíve olcsón juthatnak hozzá egy ilyen készülékhez. Bennem akkor is ott motoszkál: biztos, hogy kell ez? Tényleg szükséges ilyen szinten kontrollálnunk a gyerekeink életét? Tudom, hgoy a biztonság van a zászlóra tűzve, de biztos, hogy arról van szó? Vagy arról, hogy nem bírjuk elfogadni, hogy nélkülünk is tud létezni, őnállóan is képes dönteni? És nem utolsó sorban nekem ez a bizalomról is szól. Hogyan neveljek olyan egyént aki megbízik a képességeiben, önmagában és képes sikeres, boldog ember lenni, azt sem hiszem el róla, hogy az iskolában (kontrollált környezet) tud magára vigyázni..... De ez már más blog témája...


A készülék működéséről, funkcióiról az ibaby.hu oldalon lehet bővebben olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése